Jom kali ni nak share cara buat spegeti bolognese pulak..
Caranya senang je..Adik aku yang kecik pon bolwh buat😊
1 peket spegeti (amek banyak mana nak pakai je)
Air
Garam siket
Minyak siket
Rebus spegeti dalam air yang dah dicampurkan dengan garam n minyak tadi tu(garam jangan terlampau banyak atau terlampau siket ye,sekdar nak bg ade rase masin siket je kat spegeti tu) Rebus sampai spegeti jadi lembut kemudian tutup api dan biarkam seketika(ade org suka spegeti keras tapi aku minat yg lembut senang nak kunyah gitu) tos dan rendam dalam air sejuk sekejap kemudian angkat dan tos semula..
Cara buat sos bolognese
1 botol sos spegeti bolognese(tak kisah jenama apapon)
Cendawan dalam tin(agak²)
sosej (agak²)
Sebiji bawang besar potong dadu(kalo nak pakai bawang holand pon lagi bagus)
Sikit air (aku guna sikit je sbb taknak nanti sos tu jadi cair)
1 sudu butter utk menumis
Panaskan kuali,letak butter,bawang,sosej n cendawan..Tumis sampai naik bau n garing sikit.
Tuang sos bolognese(ikut banyak mana nak guna je selebihnya boleh simpan makan utk hari lain pulak hehe)
Letak sikit air agak² jangan sampai terlampau cair kang jadi sup spegeti korang hehe
Bile dah rasa mcm dah ok je tutup api n sedia di hidang,kalo nak rasa pedas² sikit tabur la lada sulah sikit...
(Aku tak letak garam sebab dalam spegeti dah taruk)
Memasak ni simple je yang penting kreatif....Yang penting dapo kite pandai la nak menguruskannya Ye tak😜
Ok,sampai jumpa di lain entri,assalam😘😘
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Sila Taip Sini