22 Mac, 2014

Kek coklat moist with the cream cheese

2 cawan tepong kek
1 cawan serbuk koko#
1/2 cawan gula#
1/2 cawan susu pekat#
3 bijik telo
1 cawan minyak masak#
1 cawan susu cair/susu segar#
1 sudu tea garam#
1 sudu tea esen vanila
Coklat masakkan
Cream cheese
Kacang hazel/kacang gajus
Kacang badam/kacang almond

Cara pembuatan

Pukul telo dengan esen vanila sampai kembang..

Masak semua bahan bertanda atas api sampai pekat kemudian biarkan sejuk..

Bila dah sejuk masukan tepong sikit2 kedalamnya sesudah tu tuang semua telo yg dah dipukul kembang tadi..

Sapukan loyang supaya nanti ianya tak melekat,tuangkan adunan sampai habis dan bakar selama 45minit ataupon selama 1 jam.. Bakar dengan suhu 180©

Sementara tu putar krim chese sampai kembang boleh la campo dengan siket susu pekat manis(kalo nak) jugak sikit perahan lemon kalo terlampau  likat bolehla tambah air sejuk dari peti ais masa tgh putar bahan ni...siap ketepikan dulu n kita buat topung coklat plak.

Masak coklat masakan dgn kaedah double boiler,campo siket susu segar atau susu cair diikuti dgn majerin sikit..

Potong kek ikot kehendak n masukan dalam tapaware curah cream chese diatasnya diikuti dgn coklat masakan tadi.

Hiasalah dengan pelbagai kekacang atau pon coklat,semestinya nampak macam aiskrim yg dijual kat supemarket tu♥

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sila Taip Sini