23 Oktober, 2012

Biskut raya..

                         Petang semalam aku keluar cari barang rumah....
balik2 tu dalam keadaan kelam kabutnye aku siapkan jugak biskut ni.Sambil layan citer SEMERAH PADI lakonan bintang lagenda allahyarham Tan Sri P.Ramlee akhirnya aku dapat jugak siapkan biskut ni walaupon dalam keadaan agak kelam kabut...
cer teka biskut apekah ni.??
Hahaha....Ni biskut Mr Almond London...Aku pasti ramai yang suke denggan biskut ni..
  
Resepi ciptaan aku sendiri,kenapa aku kata ini resepi ciptaan aku sendiri.. Sila bace sampai bawah,aku akan kongsikan resepi..
1) Setenggah kampit tepung gandum untuk 200 biji kacang almond
2) gunakan setenggah daripada seketul butter,tak kisah la nak pakai butter jenis ape.
3) serbuk badam 50gram,aku beli yang siap pek..
4) badam hancur untuk hiasan kat atasnya nanti.
5) 1 sudu setenggah minyak sapi
6) 1 atau 2 keping coklat masakan..
7) mangkuk kertas untuk isi kuih masa nak bakar nanti (aku je yang panggil macam tu)
(aku tak pakai gula sebab coklat masakkan pon dah manis,so kurangkan gula dalam makanan.)
Cara2 membuatnya....      
Terlebih dulu aku bakar kacang almond ngan badam hancur..Kemudian
campur semua bahan2 untuk dibuat doh...Sekiranya tepung melakit2 kat tanggan tambahkan lagi sikit tepung,jika sebaliknya tambahkan butter lagi..Bila dah nampak doh jadi elok,bentuk kan doh leper2 n masuk kan kacang kemudian bentuk kan bulat atau memanjang ikot kehendak masing2 :-)
Akhir sekali masukkan dalam paper cup dan bakar selama 10 minit atau sehingga masak denggan suhu 175 darjah c...
Proses akhir...Masukkan coklat masakan dalam bekas tahan panas n cairkan ia kedalam oven bersama2 majerin 3 atau 4 sudu,tepulang nak cair coklat macam mane..
Bila dah cair terus letak atas biskut yang dah siap di bakar tadi diikuti denggan badam hancur sebagai hiasan atasnya...Ulang proses yang sama sampai siap..
Bagi aku setelah ianya dibalangkan aku suka simpan dalam peti sejuk sebab coklatnya tak mudah lembik,tepulang pade masing2..kelainan nye kat sini aku gunakan minyak sapi untuk menambah kelembutan pada biskut tu.
Okey,sekian itu saje dari aku kali ni...Biskut Mr Almond London..
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sila Taip Sini